اگر قصد راه اندازی کسب و کاری اینترنتی در حوزه به خصوصی را دارید شاید قبل از شروع سوالات زیادی در ذهنتان ایجاد شود. مثلا برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی چقدر سرمایه نیاز است؟ یا چه تخصص هایی برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی لازم است؟ در راه اندازی کسب و کار اینترنتی باید مثل هر کسب و کار دیگری به نکات لازم در شروع کار و ادامه آن توجه کرد. دوستان در این مقاله سعی داریم مهمترین مراحل در راه اندازی کسب و کار اینترنتی را به ترتیب برای شما شرح دهیم. پس با ما همراه باشید.
پیشنهاد می کنیم این مقاله را هم بخوانید: پربازده ترین روش های کسب درآمد از اینترنت
۱- انتخاب حوزه فعالیت اولین فاکتور در راه اندازی کسب و کار اینترنتی
یکی از مهمترین فاکتورها در راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی، انتخاب هوشمندانه حوزه فعالیت است. در وحله اول در حوزه ای که قصد فعالیت در آن را دارید باید توانایی ها و علایق خود را شناسایی و روی آن ها تمرکز است.
راه اندازی کسب و کار اینترنتی در کنار کسب و کار سنتی
اگر شما توانایی و تخصصی دارید که در آن حوزه مشغول فعالیت هستید اما نه صورت آنلاین. در این صورت در کنار کسب و کار سنتی خود می توانید اقدام به راه اندازی کسب و کار اینترنتی در حوزه فعالیتتان کنید. چه خودتان صاحب کسب کسب و کار باشید مثل مکانیک، برقکار و غیره و چه در حوزه تخصص خود مثلا گرافیک به صورت کارمند در مجموعه ای مشغول فعالیت باشید. فرض کنید مکانیک هستید میتوانید مقالات و ویدئو های آموزشی را در خصوص تعمیر خودرو و نکات قابل ملاحظه برای سرویس و بازدید دوره ای در فضای وب منشر کنید. یا اگر گرافیست هستید ، ویدئوی آموزش کار با فوتوشاپ و نرم افزارهای مربوطه تولید و در فضای اینترنت به اشتراک بگذارید.
راه اندازی کسب و کار اینترنتی با استفاده از توانایی بالقوه
خیلی از مواقع پیش می آید که شما در حوزه ای توانایی و تخصصی دارید که از آن استفاده ای نمی کنید. مثلا مهندس الکترونیکی که به نرم افزارهای Matlab, H-spise یا AVR مسلط بوده و به عنوان کارشناس فروش ابزار دقیق در شرکتی مشغول به کار است. چنین شخصی می تواند یک سایت آموزشی در این حوزه راه اندازی کرده و آموزش نرم افزارهای تخصصی مربوطه را در آن قرار دهد. یا مهندس برقی که به برق صنعتی و PLC مسلط است می تواند به آموزش های مربوطه در فضای وب بپردازد. پس از مدتی که توانستید با تولید محتوا اعتماد مشتریان خود را جلب کنید می توانید دوره های عملی در حوزه فعالیت خود برگزار کنید.
علاقه شرط بسیار مهم در راه اندازی کسب و کار اینترنتی
اگر در حوزه خاصی تخصص و مهارت داشته باشید کار شما برای راه اندازی کسب و کار راحت است و با سرعت بیشتری می توانید تولید محتوا کنید. اما مهارت و تخصص لازم را ندارید باید در حوزه به خصوص علاقه و پشتکار داشته باشید تا بتوانید به موفقیت برسید. اوایل راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود باید آموزش ببینید و در کنار آن آموزش بدهید. توجه کنید نباید انتظار داشته باشید در حوزه ای که قصد فعالیت در آن را دارید، اول متخصص محض آن حوزه کاری شوید و بعد شروع به کار کنید. چون این تفکر کاملا اشتباه است. هر آموزشی که می بینید را سعی کنید خودتان در قالب آموزش در بیاورید.
به عنوان مثال شما میخواهید سایتی در حوزه طراحی سایت یا سئو راه اندازی کنید. بعد از ثبت دامنه و خرید هاست به کمک آموزش های رایگان لازم در اینترنت، وردپرس را روی هاست خود نصب کنید. پس از تهیه قالب سایت، می توانید آموزش نصب وردپرس بر روی کنترل پنل Cpannel و Directadmin را در قالب یک مقاله جامع آموزش دهید. یا در زمینه سئو مثلا چند مقاله در زمینه آموزش کار با گوگل وبمستر مطالعه کرده و سپس خودتان آن را به صورت یک مقاله در سایت خود قرار دهید. توجه کنید موفقیت های بزرگ نتیجه موفقیت های کوچک و کارهای بزرگ نتیجه کارهای کوچک هستند.
بررسی رقبا قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی
حتما باید کشش بازار را برای حوزه ای که قصد فعالیت در آن دارید مورد تحلیل و بررسی قرار دهید. همچنین رقبای حوزه کاری مد نظرتان را پیدا، سایت آن ها را بررسی و نقاط ضعف و قوت آن ها را بررسی کنید. برای انتخاب مناسب حوزه مناسب به منظور راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی، ابزارهای گوگل بسیار کارآمد هستند. با استفتده از ابزار google trends میتوانید روند یک جستجو را مشاهده کنید ، محدوده زمانی و مکانی برای یک جستجو تعیین کنید و همچنین مقایسه بین چند عبارت از لحاظ جستجو در گوگل قرار دهید.
۲- هدف و برنامه ریزی عامل بسیار مهم در راه اندازی کسب و کار اینترنتی
برای شروع یک کسب و کار اینترنتی باید چکیده ای از اهداف مورد نظر و برنامه ریزی های لازم برای رسیدن به هدف ها را مشخص کنیم. علاوه برآن، مشخص کردن دقیق بازار هدف، طیف سنی و قشر مشتریانی که قصد تولید محصول یا ارائه خدمات به آن ها را داریم، روش های درآمد زایی ، شناسایی رقبا و بررسی نقاط ضعف و قوت آن ها از جمله کارهایی است که باید در این مرحله انجام شود. همچنین، مخاطبان خود را باید شناسایی کنید.علایق، نیازها ، مشکلات، دغدغه ها و انگیزه های درونی آن ها را شناسایی کنیم و بر اساس نیاز های اساسی آن ها محصولات و خدمات خود را ارائه دهید.
۳- ثبت دامنه و خرید هاست
مرحله بعد در راه اندازی کسب و کار اینترنتی انتخاب دامنه و خرید هاست است. دامنه یا دامین (Domain) نامی ست که سایت شما با آن شناسایی میشود و کابران با وارد کردن آدرس دامنه به وب سایت شما هدایت میشوند. در انتخاب دامنه دقت لازم به خرج دهید، چون دامنه ، در واقع برند شما را به یدک می کشد. دامنه مناسب باید مرتبط با حوزه کاریتان باشد، حدالمقدور کوتاه باشد، مخفف نباشد، تلفظ آن آسان باشد و اگر بر زبان بیاوردید به یک شکل نوشته شود.
هاست (Host) یا میزبان وب فضایی مشخص از یک سرور است که کلیه اطلاعات و فایل های سایت در آن نگهداری می شود که باید برای مدتی مشخص از شرکت های ارائه دهنده خدمات ویزبانی وب خریداری شود. از شرکت های مطرح در این خصوص می توان به میهن وب هاست، هاستیران، ایران سرور و میزبان فا اشاره کرد.
اگر زبان برنامه نویسی سایت شما asp و asp.netباشد، باید هاست ویندوز تهیه کنید، و اگر سایت شما با زبان php برنامه نویسی شده یا با سیستم های مدیریت محتوا از قبیل وردپرس، جوملا، دروپال و … راه اندازه شده است، باید هاست لینوکس تهیه کنید چون زبان برنامه نویسی این سیستم php است. در انتخاب هاست مناسب باید به مواردی از قبیل، میزان فضای هاست، پایداری بالا، سرعت بارگزاری مناسب، مشخصات سخت افزار سرور، پهنای باند ،کنترل پنل هاست، امکانات امنیتی، بک آپ گیری منظم و پشتیبانی شرکت ارائه دهنده سرویس حتما توجه نمایید.
۴- طراحی وب سایت
برای راه اندازی وب سایت پیشنهاد می شود با استفاده از سیستم های مدیریت محتوا (CMS) سایت خود را طراحی ومدیریت کنید که در این صورت از پرداخت هزینه چند میلیونی برای طراحی سایت معاف میشوید و علاوه بر اون، در هر مرحله با نصب افزونه های مورد نیاز، میتوانید امکانات جدید را به سایتتان اضافه کنید.
از بین سیستم های مدیریت محتوا، سیستم وردپرس به دلیل تنوع قالب ها و افزونه های موجود، امنیت بالا و از همه مهمتر راحتی کار با آن مناسب ترین ترین گزینه است که بالغ بر ۷۶% از وب سایت هایی طراحی شده با سیستم مدیریت محتوا با وردپرس ایجاد شده اند که این امر بیانگر میزان محبوبیت این CMS است. با استفاده از آموزش های رایگان در اینترنت از جمله آموزش طراحی سایت با وردپرس در سایت ابزار وردپرس می توانید سایت خود را به راحتی با وردپرس پیاده سازی کنید.
۵- تهیه و نصب قالب مورد نیاز
بعد از نصب وردپرس، باید قالب مناسب برای سایت خود تهیه کنید. قالب انتخابی باید از گرافیک و سرعت بارگزاری مناسب برخوردبوده و همچنین واکنش گرا (responsive) باشد، بدین معنی که برای نمایش در سایر دستگاه ها از قبیل موبایل و تبلت بهینه باشد. توجه داشته باشید قالب مورد نظر را از سایت های مطرح از قبیل میهن وردپرس، همیار وردپرس تهیه کنید و به هیچ وجه از قالب های کرک شده استفاده نکنید چون در بروز رسانی ها به مشکل می خورید.
۶- تولید محتوا به عنوان مهمترین فاکتور در رشد کسب و کار اینترنتی
محتوای ارزشمند ستون اصلی یک وب سایت به حساب می آید. شما با محتوای جذاب می تواند مخاطبان زیادی را به سایتتان هدایت کنید و همچنین در بحث اعتماد سازی مشتریان برای فروش محصولات، خدمات و دوره های آموزشی بسیار حائز اهمیت است.
در تولید محتوا سعی کنید از انواع فرمت ها از قبیل مقالات همراه تصاویر مناسب، فایل های صوتی، ویدئویی و کتاب الکترونیکی استفاده نمایید. افزونه Yoast SEO را نصب کنید و با استفاده از آن، مقالات خود را قبل از انتشار در وبسایت برای گوگل بهینه کنید.
۷- عضویت در شبکه های اجتماعی
در مراحل اولیه راه اندازی کسب و کار اینترنتی به هیچ وجه از شبکه های اجتماعی قافل نشوید. در شبکه های اجتماعی پربازدید از قبیل تلگرام، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، گوگل پلاس عضو شده و به فعالیت بپردازید. مثلا خلاصه مقالات سایت خود را در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته و برای خواندن متن کامل مقاله به وب سایت خود لینک دهید. همزمان با تولید محتوا در سایت، تولید محتوا در اینستاگرام را هم انجام دهید و ویدئوهای ۱ دقیقه ای در حوزه کسب و کارتان به اشتراک بگذارید. فعالیت در شبکه های اجتماعی می تواند تاثیر بسزایی در رشد کسب و کار اینترنتی شما داشته باشد.
۸- تهیه محصول و دوره های آموزشی
بعد از تولید محتواهای ارزشمند در سایت، برای درآمد زایی در کسب و کار اینترنتی خود نوبت به تولید محصولات آموزشی در حوزه مورد فعالیت دارید. برای تولید هر محصول، چکیده ای از سرفصل های آن محصول را نوشته و گام به گام جلو ببرید. از بین فرمت های مختلف برای محصول، فرمت های ویدئویی بالاترین ارزش را دارد.
برای تولید محصول ویدئویی، با استفاده از نرم افزار Camtasia Studio میتوانید از صفحه نمایش کامپیوتر فیلم برداری کرده و در انتهای آموزش آنرا ویرایش کنید. در بحث قیمت گذاری ، سعی کنید ابتدا محصول را با قیمت پایین تر در سایت قرار دهید و بعد از چند خرید که اعتماد مشتریان بیشتر جلب شد، قیمت محصول را بالا ببرید. با استفاده از افرونه ووکامرس (WooCommerce) می توانید فروشگاه اینترنتی خود را به صورت رایگان راه اندازی کنید.
۹- به کارگیری روش های نوین بازاریابی
فاکتور اصلی در موفقیت کسب و کار اینترنتی ، نحوه بازاریابی محصولات یا خدمات آن کسب و کار است. از روش های مختلف بازاریابی در فضای وب می توان به اشتراک گذاری مقالات در شبکه های اجتماعی، عضویت در انجمن های گفت و گو و گذاشتن لینک مقالات مرتبط با موضوعات مطرح شده در آن، ایمیل مارکتینگ از طریق طراحی صفحات فرود و دریافت ایمیل مخاطبان و فرستادن ایمیل های هدفمند در بازه های زمانی مشخص، ساخت ویدئو در ارتباط با حوزه تخصصی و انتشار آن در شبکه های پربازدید از قبیل آپارات و یوتویوپ اشاره کرد.
۱۰- بهینه سازی سایت یکی از فاکتورهای رشد کسب و کار اینترنتی
سئو یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جست و جو از مهمترین فاکتورها در جذب ترافیک هدفمند و بازدیده کننده برای وب سایت شما است. چون اکثر کاربران از طریق جست و جو در گوگل به سایت هدایت میشوند و ازین رو اگر در روند جست و جوی یک عبارت جزء ۱۰ نتیجه اول باشید، امکان دیده شدن وب سایتتان از سوی مخاطبان به شدت افزایش می یابد.